20080201

Försummat: Kursadministration

I all vår iver att hitta bra verktyg för att publicera och tillverka starka pedagogiska utbildningar så tror jag att vi har glömt kursadministrationen.

Bland kolleger i branschen handlar diskussionerna oftast om vilka verktyg som är enklast, snabbast, mest varierande, lämpar sig för editering av flera personer osv. Allt för ofta glömmer vi bort administrationen. Om hanteringen av eleverna inte är enkel och smidig för alla inblandade parter så riskerar vi att förlora på gungorna det vi vann på karusellerna. Det blir dyrt. Det kostar mycket tid och frustration när administrativa system inte är optimala för ändamålet.

Gränsdragningen blir intressant i sig: Många av dagens HR-system har i någon form kompetenshantering - från enkel registrering av cv, till avancerade gap-analyser med 17 parametrar som ingen orkar uppdatera. En del har kursadministration - lägg upp en utbildning, anmäl dig här. I bästa fall med automatiserade funktioner för att kalla, skicka deltagarlistor, registrera matallergier till kursgården osv. Har du ett Learning Management system så hanterar de i värsta fall bara e-lärande. En del LMS har massor med funktionalitet för distansutbildning, hämta och lämna material, diskutera i chatt eller bulletin board, få återkoppling på inlämnade uppgifter (vad är det för fel på mailen?).

Men vi kommer att ha klassrumsundervisning länge än. Ett dåligt system för administration av fysiska träffar kan knäcka den bästa av utbildningsavdelningar i ett tajt läge.

Inga kommentarer: