20070902

Börja inte med att be om ursäkt

Händer det att du ska tala/föreläsa/undervisa eller bara hålla ett möte... men det var inte du som skulle gjort det egentligen... så du börjar med att be om ursäkt för det (för att skydda sig själv, du har ju inte förberett dig).

Gör inte det. Be inte om ursäkt. Antingen så vet publiken redan om att du ersätter någon annan. Att du ställer upp är väl en bonus då! Annars fick de gå hem tomhänta. Ber du om ursäkt så säger du samtidigt "nu får ni något halvbra, eller till och med dåligt, istället" och det är väl inget bra sätt att inleda på. Eller också har publiken ingen aning... och då kan du möjligen upplysa dem om det på slutet, när du är klar och du har kontrollerat att de ändå har fått det de kom för. Det kan du rent av vinna poäng på.

Och kommer du försent så är det enda du får be om ursäkt för just det: "Ursäkta att jag kommer försent". Och se sen till att komma igång. Alla dina förklaringar om varför - de ska du bespara publiken, de försenar bara ytterligare och är ytterst sällan av den digniteten att de spelar någon roll. Att du satt fast i trafiken... ja, alla de andra som kommit i tid, de gick upp en halvtimma tidigare än dig just för att ... så det är bara en skymf att påtala att du inte gjorde det.

Tro mig. Jag har kommit försent många gånger. Förlåt för att ni fick vänta på mig.
Pernille

Inga kommentarer: