20070905

Avatarer istället för kanelbulle?

Kommer du ihåg din första e-post adress? Och hur det var innan alla hade e-post? Det gör du säkert. Du minns hur mycket tid och papper som gick åt att skicka både kuvert och senare fax, allt skulle skrivas ut och det kunde gå dagar innan man fick brevet man väntade på. Fantastiskt, säger du, nu är allt så enkelt. Alla har e-post... eller?

Mina barn (tonåringar) har visserligen en e-post adress... men den används enbart när lärarna ska skicka något meddelande till dem (jag kommer ihåg lärare som intervjuades för tio år sen och inte för sitt liv kunde begripa vad de skulle med e-post till, annat än möjligen för att skicka meddelanden till föräldrarna). Ungdomar använder istället mobilen, chat och sms. Och Bilddagboken och Myspace och ... Vill de att jag ska ta del av ett dokument så lägger de ut det på webben, på någon av alla de möjligheter som finns för gratis eget utrymme i cyberspace. "Vad ska vi ha e-posten till?"

Så när slutar du använda e-post tror du?

Och när börjar vi använda avatarer? En avatar är en (ofta tredimensionell) figur som representerar dig på nätet. Du hittar dem i spel som World of Warcraft eller årets fluga, den virtuella världen Second Life. Det finns företag som har en avatar som du kan ställa frågor till och få svar direkt på deras websida. Mer personligt än bara textbaserad fråga/svar.

Om hur många år kommer din avatar och besöker min avatar på det café som kanske något universitet eller företag har på nätet. Vi sätter oss ned och tar en fika, pratar om våra gemensamma affärsintressen och diskuterar om vi har något projekt gemensamt. Eller Volvo har en avatar bilsäljare på nätet som guidar dig och frågar efter dina behov när du letar efter din nästa bil. Och sedan visar hon de senaste funktionerna i bilen och hur du kopplar upp deras inbyggda gsm till dina barns telefoner så att du kan hitta dem när du ska hämta dem sent på kvällen. Telefoner förresten...

Nog med fantasier för ikväll :)
Pernille

Inga kommentarer: