20070423

Känslor via datorn - är det möjligt?

Kan man verkligen lära ut beteende, mänsklig interaktion, via datorn? Kan man skapa äkta känslor och verkligen förstå till exempel hur man beter sig som chef i ett svårt personal ärende?

Nej. Mänsklig interaktion kräver mänsklig interaktion. Vi har en oerhörd förmåga till nyanser som vi aldrig kan återskapa i datorn.

Så kan vi då använda datorn för att skapa känslor och förståelse? Jo absolut.
För det första kan vi lära ut allt det teoretiska runt omkring beteenden, och det kan vi till och med göra mer effektivt än vad man kan som enskild föreläsare i ett klassrum - om det är bra gjort. Det är DET vi ska använda e-lärandet till när det gäller beteenden; att exemplifiera, sätta i sammanhang, ge modellerna och krokarna som vi kan hänga upp världbilden på och få den lite mer begriplig och överskådlig. Sedan kan vi komplettera det med "live" träning och diskussioner.

För det andra: det är inte alltid med det genomarbetade manuset och de bredaste banden för videosekvenser som vi faktiskt skapar känslor. Det är ofta när vi själva är med och påverkar som verkligt engagemang och känslor uppstår... mer om det i mitt nästa inlägg!

Inga kommentarer: